Neem contact op
555-555-5555
mymail@mailservice.com

Toegang tot een appartement om werken uit te voeren?


In een appartementsgebouw wordt beslist om renovatiewerken uit te voeren. Voor de uitvoering van deze werken is het nodig dat alle mede-eigenaars de aannemer binnenlaten in hun appartement. Een abonnee vroeg zich af wat hij moest doen indien één mede-eigenaar dat pertinent weigert?

Beslissing om te renoveren


De VME beslist om werken uit te voeren. In een gebouw wordt door de vereniging van mede-eigenaars (VME) beslist om bepaalde werken uit te voeren, bv. aan de gevel en de vooraan gelegen ramen.



Na vier maanden is beslissing definitief. Uiteraard zal de syndicus er goed aan doen om de werken pas te laten uitvoeren wanneer de beroepstermijn zoals voorzien in de wet (art. 577-9, §2 BW) verstreken is. De beslissing tot uitvoering van de werken wordt immers pas definitief wanneer een termijn van vier maanden verstreken is na de datum van de algemene vergadering waarop de beslissing genomen werd.


Ook voor degenen die tegenstemden. Wanneer een beslissing tot uitvoering van werken definitief geworden is, heeft dit tot gevolg dat alle mede-eigenaars hierdoor gebonden zijn, ook de mede-eigenaars die tegenstemden.


Toegang nodig tot de appartementen

Aannemer staat voor gesloten deur: wat dan? De syndicus zal vóór de aanvang van de werken de mede-eigenaars verwittigen wanneer de aannemer langskomt. Het kan dan gebeuren dat een bewoner de toegang tot zijn ‘privé’ weigert.


Zonder toestemming binnengaan mag niet. Ongeacht het feit dat de weigering van deze mede-eigenaars aldus onterecht is, zal de syndicus, die vaak de sleutels heeft van de verschillende appartementen, toch niet zomaar zelf toegang kunnen verlenen aan de aannemer, zonder toelating van de betrokken mede-eigenaar.


Tip. Dat is anders in geval van nood, bv. een lekkende leiding of brand in een appartement. Dan mag de syndicus wel binnengaan om ergere schade te voorkomen. Deze bevoegdheid kadert dan in de bevoegdheid van de syndicus tot het nemen van dringende en voorlopige maatregelen.


Zo niet (dreigen om) naar de rechter te stappen. Ingeval de werken reeds ingepland zijn door de aannemer en de toegang op korte termijn verleend zou moeten worden, kan de syndicus een gewone procedure starten bij de vrederechter en de zaak wegens urgentie op de inleidende zitting laten behandelen of een kort geding aanspannen.


Tip. U kunt natuurlijk ook vooraf een aangetekende brief sturen waarin u dreigt om zo’n procedure in te stellen. Zo’n brief sturen kan mogelijk ook al effect hebben.


Via een machtiging én een dwangsom. De rechter kan de dwarsliggende mede-eigenaar veroordelen om op een bepaalde dag toegang te verlenen aan de aannemer en, indien hij dit niet doet, een dwangsom opleggen.


Tip. Blijft de bewoner zich verzetten, dan kan de dwangsom aangerekend worden per dag vertraging. Door dat financiële verlies zal hij uiteindelijk toch toegang verlenen.


Vanaf wanneer zo’n procedure instellen? U kunt zo’n procedure instellen indien u kunt aantonen dat er een beslissing genomen is om werken uit te voeren én dat een bewoner zich tegen de toegang verzet. Dat kan eventueel dus ook al voordat de werken effectief van start gaan.


Staat de aannemer voor een gesloten deur, dan kunt u die als syndicus enkel zelf binnenlaten indien u hiervoor vooraf de toestemming kreeg of indien het echt gaat om een noodgeval, bv. een brand of een waterlek. U kunt hiervoor dan wel een machtiging vragen aan de rechter. Hiermee dreigen kan wellicht ook al helpen.


Bron: ondernemingsdatabank.be - www.indicator.be


Share by: