Neem contact op
555-555-5555
mymail@mailservice.com

Welke kosten heb je als je gaat (ver)huren?


Nadat het huurcontract ondertekend is en de verhuurder de woning goed afleverde, moet de huurder nu als goede huisvader de woning verzorgen. Maar welke kosten zijn nu eigenlijk voor de huurder en welke voor de verhuurder?


Voor de huurder zijn rekening:


Als huurder zorg je voor de woning, net alsof die van jou is. Je betaalt tijdig de maandelijkse huur, net als de kosten. Het gaat dan vooral om nutsvoorzieningen zoals water, gas en elektriciteit.


Andere herstellingskosten als huurder zijn vooral herstellingen die moeten gebeuren omdat je de woning gebruikt. Enkele voorbeelden van mogelijke schade waar je zelf instaat voor de herstelling:


·        Een losse schakelaar

·        Een lekkende kraan

·        Een loshangende wc-pot

·        Een defecte garagepoort

·        Verstopte leidingen

·        Een kapotte beglazing door eigen fout


Uiteraard moet het gaan om schade die tijdens het huurcontract opgelopen is. Bekijk daarom voor de ondertekening de woning grondig. Een plaatsbeschrijving helpt hierbij.


Tip!


Maak een onderhoudslijstje om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. Zo kan je bepaalde werken wekelijks, tweewekelijks of zesmaandelijks uitvoeren.


Voor de eigenaar zijn rekening:


Ben je verhuurder? Dan zijn de kosten van de herstellingen bij de aanvang van de huurperiode voor jou. Je moet dan als eigenaar -vooraleer de huurder zijn intrek neemt- ervoor zorgen dat de woning volledig in orde is. Ook tijdens het huurcontract ben je verantwoordelijk voor de grotere herstellingen, om de woning zo in goede staat te houden:


·        Weggewaaide dakpannen of een gebarsten schoorsteen

·        Rotte trapleuning

·        Een doorgeroeste garagepoort

·        Een kapotte beglazing door stormschade

·        Een lek in het sanitair


Voor bepaalde onderhoudswerken kan je als eigenaar kosten terugvorderen, bv. van het onderhoud van een cv-ketel door een specialist.


Niet echt een kost omwille van het gebruik van de woning, maar wel een belasting is de onroerende voorheffing. Deze belasting op het kadastraal inkomen van de woning is ook voor de rekening van de eigenaar.


Bij appartementen


Voor eigenaars en huurders van appartementen komt er nog een extraatje bij de verdeelsleutel van de kosten en lasten. De gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw vragen ook om onderhoud dat bekostigd moet worden.

Als verhuurder sta je in voor betaling voor herstelling aan het dak of van de lift.

Voor de huurder zijn rekening zijn het water- en elektriciteitsverbruik en de kosten voor de poetsvrouw van de gemeenschappelijke delen. Uiteraard staat het de huurders vrij zelf bv. de hal te onderhouden


De kosten van de syndicus zijn overeen te komen. Ofwel kom je in het huurcontract overeen dat de huurder deze kost betaalt. Ofwel wordt de kost gedeeld.


Afrekening van deze kosten


Om alle kosten die de verhuurder voor de huurder maakt, zoals onderhoudscontracten of kosten van gemeenschappelijke delen, door te rekenen bestaan er twee mogelijkheden:


·        Een maandelijks forfait

·        Een afrekening met de werkelijke kosten. De huurder betaalt wel maandelijks een provisie, maar krijgt eenmaal per jaar een afrekening met bewijzen van de werkelijke kosten


De manier van afrekening kan op vraag van de huurder en verhuurder herzien worden. Die aanvraag dien je in bij de vrederechter die uitspraak doet.


Tip


Ga altijd na of het onderhoud of herstellingen (en de kosten) ten laste van de huurder of de verhuurder zijn volgens de huurwetgeving en/of uw huurcontract. Lees het contract altijd goed na op de verantwoordelijkheden. Heb je als huurder hulp nodig, raadpleeg dan de Huurdersbond. Bij betwisting is de vrederechter bevoegd.


Bron:

ZIMMO REDACTIE - 12/07/2022  - ADVIES, KOPEN & HUREN

Auteur: KC


Share by: