Neem contact op
555-555-5555
mymail@mailservice.com

Carport: vergunning en advies


Of je voor een carport een vergunning nodig hebt, is afhankelijk van de plek waar hij geplaatst wordt. Gaat het om een aanbouw? Dan volstaat meestal een meldingsplicht. Gaat het om een losstaande carport? Dan moet je vrijwel niets aangeven. Lees hieronder de uitgebreide details van de regelgeving omtrent vergunningen voor carports.


Losstaande carport: vrijgesteld van vergunning


In veel gevallen komen losstaande bijgebouwen zoals een carport, garage, schuur of serre in aanmerking voor vrijstelling van een vergunning. Je hoeft de werken ook niet te melden, mits je aan de volgende voorwaarden voldoet:


-      maximum oppervlakte: er geld een maximum van 40 m² oppervlak aan vrijstaande gebouwen. Heb je reeds een garage, tuinthuis of serre, dan moet je de oppervlakte hiervan meerekenen.

-      maximumhoogte carport: het moet gaan om een losstaande carport die niet hoger is dan 3.5 meter.

-      maximum afstand: de afstand tussen de carport en de woning mag maximaal 30 meter bedragen.


Zijtuin: een carport in de zijtuin moet 3 meter van de perceelgrens blijven.


Optrekken van bijgebouw: een garage of carport mag niet opgetrokken worden in kwetsbaar ruimtelijk gebied, aan een oeverzone of binnen een strook van x meter langs een waterloop (check dit bij twijfel na bij je gemeente).


Voorbeeld:

Stel dat je reeds een losstaande serre hebt van 25 m² groot, dan mag de carport niet groter zijn dan 15 m² (40 – 25 = 15) en ook niet hoger dan 3 meter. Wil je een grotere carport of kun je niet voldoen aan de perceelgrens-eisen dan zal je voor het bouwen dus een stedenbouwkundige vergunning moeten aanvragen.


Share by: