Neem contact op
555-555-5555
mymail@mailservice.com

HOE VOORKOM JE VERSTOPPINGEN?

 

Spoel geen vetten door de afvoer in de keuken

Vetten kunnen zich namelijk gaan afzetten tegen de leidingwand. Is dit het geval, dan ontstaat er een filmlaag. Deze filmlaag kan zo dik worden, dat er vervelende verstoppingen ontstaan.

 

Gebruik de afvoerput nooit als vuilstortkoker

Spoel bijvoorbeeld geen etensresten door de afvoer in de keuken, maar spoel ook geen afval door de afvoerput op een werkplaats. Etensresten, viezigheden en zand kunnen namelijk in de leiding blijven zitten en voor een verstopping zorgen.

 

Maak het putemmertje van de afvoer regelmatig schoon

Zo voorkom je dat viezigheden in het putemmertje uiteindelijk in de afvoer komen en hier voor problemen gaan zorgen.

 

Hang geurproducten voor toiletten nooit onder de steunpunten van de toiletbril

Doe je dit wel, dan kunnen de geurproducten in het toilet vallen door het gebruik van de toiletbril. Op deze manier kunnen de geurproducten voor verstoppingen zorgen. Je kunt wel geurproducten in de toiletpot hangen, maar hang deze producten dan nooit onder de steunpunten van de toiletbril.


Spoel enkel toiletpapier door de wc, geen vochtig toiletpapier, maandverband, tampons of nylonsokken

Deze producten zijn namelijk te groot voor de leidingen. Spoel je deze producten toch door, dan kan er een verstopping ontstaan.

Naast vochtig toiletpapier, maandverband of tampons zijn andere zaken zoals etensresten, vetten, kattenbakvulling, … uit den boze.

Het is niet onbelangrijk het gebruik van toiletpapier te beperken. Een overmatig gebruik van toiletpapier vergroot de kans op grote proppen restafval.

Het is aan te raden steeds door te spoelen met de grote knop in het geval uw doorspoelsysteem voorzien is van een kleine en grote knop.

 

Een verstopping in de douche voorkomen

De douche kan ook verstopt raken. Om dit te voorkomen, is het belangrijk het doucheputje goed schoon te houden. Dit doe je door de haren en zeepresten in het doucheputje regelmatig te verwijderen. Ook kun je een doucheputje aanschaffen die de haren in de douche opvangt. Op deze manier komen de haren niet in de leidingen terecht en zal de douche niet verstopt raken.


►GDPR◄

Onze website slaat geen cookies op. Enkel het aantal bezoekers, de bezochte pagina's en de gemiddelde bezoekduur, de lokaliteit (regio) en de gebruikte browser worden om statistische redenen bijgehouden zonder gegevens omtrent de identiteit. Regelmatig worden deze statistieken gepubliceerd in onze nieuwsbrieven.

Aziatische hoornaar

Als je denkt een Aziatische hoornaar gezien te hebben, raadt men aan om eerst heel goed te checken of het om een Aziatische hoornaar gaat. Bij twijfel kan je een foto nemen en die posten naar de Facebookpagina van Vespa-Watch. Als je zeker bent, kan je het ook melden op waarnemingen.be of aan Vespa-Watch. Dat helpt experts om hun verspreiding in kaart te brengen. 

Aziatische hoornaars zijn groter dan gewone wespen, en passen niet meer in een muntstuk van 1 euro. Ze hebben een donkere kop en bovenlichaam en bleke, gele poten. Er is ook nog de Europese hoornaar: die is nog een tikje groter dan de Aziatische. Die heeft een geel gestreept uiteinde en donkere poten. 

Het verschil tussen beide is vooral dat Europese hoornaars veel minder insecten en bijen vangen en dus veel minder een bedreiging vormen voor het bijenbestand.

Opgelet voor verstoppingen

Vochtige doekjes zijn de grootste oorzaak van verstopte afvoeren en riolen. Volgens Vlario, het kenniscentrum van de Vlaamse rioleringssector, is tot 80 procent van de dichtgeslibde leidingen daar rechtstreeks aan te wijten. Mensen spoelen ze door in hun toilet, waarna ze samenklonteren, een smerige, grijze massa vormen en de leidingen verstoppen.

De doekjes komen via de riolering terecht in de zuiveringsinstallaties, waar ze de leidingen en pompen verstoppen. Dat telkens opnieuw ontstoppen, kost handenvol geld. “Als je kijkt naar de kosten, enkel bij Aquafin en hun zuiveringsstations, lopen die op tot meer dan een half miljoen euro per jaar.”

En dus is de boodschap simpel: gooi de doekjes in een vuilnisbak, ongeacht of ze biologisch afbreekbaar zijn of niet. De billendoekjes, schoonmaakdoekjes, doekjes voor je make-up, vochtig toiletpapier: zelfs als er op de verpakking staat dat je ze door mag spoelen, doe het niet. De doekjes zijn vaak gemaakt van synthetische vezels. Als ze al afbreekbaar zijn, neemt dat dus veel tijd in beslag. “De afstand tot aan het zuiveringsstation is daarvoor niet lang genoeg en dus leidt het hoe dan ook tot verstoppingen.”

Aandacht voor veiligheid

Zorg er voor dat dat de toegangsdeur van de hoofdingang van uw residentie, zowel bij het binnenkomen als bij het buitengaan, altijd gesloten is. 

Open de toegangsdeur van uw residentie nooit voor onbekenden, ook niet voor personen die zich aanmelden als onderhoudspersoneel of techniekers. Deze moeten zich verplichtend aanmelden bij Oswald Geldhof.

Verder vragen wij u, als u verdachte personen en/of handelingen opmerkt in het park van onze residentie, dit te signaleren aan de bevoegde politiediensten op een van volgende telefoonnummers: 101 of 09 266 61 11.

Fietsers die gebruik maken van de ondergrondse parking, let er bij het binnen- of buitenrijden aub op dat de poort helemaal omhoog is én het licht op groen staat. Indien dit niet het geval is werkt de detector voor het opnieuw sluiten niet, met het gevolg dat de poort te lang blijft openstaan. Vermijd dat ongewenste bezoekers binnen komen.

Wij herinneren eraan dat de gasgeisers om de twee jaar een verplichte onderhoudsbeurt moeten krijgen. De eigenaar-bewoner of huurder is hiertoe verplicht. De VME draagt hierin geen enkele verantwoordelijkheid.

 Sigarettenpeuken vormen de helft van al het zwerfvuil

 

Uit een onderzoek van OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffen Maatschappij, bestaat 49% van het aantal ingezamelde stuks zwerfvuil uit sigarettenpeuken. In gewicht spreken we natuurlijk over minder dan de helft, maar zelfs dan blijft de impact groter dan je je kan voorstellen. Met 3,4 g filtergewicht per pakje sigaretten, spreken we over naar schatting 845.000 ton peuken dat jaarlijks wereldwijd in de wijde natuur terechtkomt. Een lastige bijkomstigheid: dit kleine type zwerfvuil glipt vaak door de mazen van het net en blijft voor meer dan 60% liggen, ook na een intensieve opruimactie. 

 

15 jaar afbraaktijd en zelfs dan nog schadelijk

Sigarettenfilters zijn allesbehalve biologisch afbreekbaar. Ze bestaan uit acrylacetaat, een kunststof die erg traag afbreekt. Pas na 10 tot 15 jaar schiet er schijnbaar niks meer van over, maar er zit een addertje onder het gras. Want het plastic is niet echt ‘vergaan’, het is afgebroken tot microplastics. Je kan het dus niet meer zien, maar het richt nog steeds schade aan. 

 

GELIEVE DUS GEEN SIGARETTENPEUKEN IN HET PARK OF OP DE ESPLANADES TE GOOIEN


Share by: