Dossier Parktuin

terug naar nieuws of naar startpagina

 

19 dec 2020: De voorzitter contacteert Boomfluisteraar Louis Reynders om, na een rondgang in de parktuin, te bepalen wanneer de werken (volgens het akkoord van de AV) kunnen uitgevoerd worden. Hieronder link naar een interessante demo. Hiervoor heb je Powerpoint of een PPS-viewer voor nodig.

5 feb 2020: Boomfluisteraar Reynders  doet een aantal aanplantingen in het park zoals besproken tussen de RME en Reynders op 19 december 2020. Volgende aanplantingen zijn voorzien: 2 doornloze klimrozen, 1 hortensia, 2 sierappels, 1 magnolia, 1 krentenboom, 1 lijsterbes, 1 cornus. Het plannetje kan u opvragen op ons e-mailadres.

 Presentatie bomen meulewater.pptx ◄Klik op de link!

 

 

NAJAARSWERKZAAMHEDEN IN HET PARK

Op de agenda van de volgende AV (13/10/2020) zal onderstaande offerte ter stemming voorgelegd worden:

Punt 1: ter hoogte van drukknop van het grote hekken: wegnemen van gras en onkruid en vervangen door Franse dolomiet: 364,43 euro

Punt 2:

            kleine vijver:

plaatsen lavendel ter vervanging van afgestorven planten aldaar: 689,00 en 69,60 euro

plaatsen van biesplanten ter hoogte van de grijze inkomende afwateringsbuizen: 264,00 euro

grote vijver:

ter hoogte van appartement van dhr en Mevr. Julien Binard- Van Damme (30/003)

                               vervanging van afgestorven planten door Carex: 298,35 euro

 

 

9 feb 2020: Bomen en planten in de parktuin:  Op 23 en 24 jan werden nieuwe aanplantingen gedaan: 1 boom (Ginko biloba of Japanse notenboom), 702 bodembedekkers (Tracystemon orientelis of komkommerkruid), 95 groenblijvende moerasplanten ((Juncus effessus of pitrus).

Vanaf 11 maart start de firma Reynders (De Boomfluisteraar) met het snoeien van de bomen. Er wordt begonnen met de overhangende takken van de  bomen langs de tramlijn. Er werd een kapvergunning aangevraagd voor de dode bomen die een gevaar kunnen opleveren. Het dossier is volledig verklaard. We wachten op de beslissing van de bevoegde dienst.

13 mrt 2020:  Werkzaamheden in het park:  De firma Louis Reynders is terug aan het werk met zijn team (3 man). Alle voorbereidend snoeiwerk in afwachting van de volledige verwijdering zieke bomen is gebeurd. Ook een zieke grachtboom is afgezaagd. De kapvergunning wordt zeer binnenkort verwacht (dossier volledig in orde). De resterende opruimwerken gebeuren binnen enkele dagen.en de volgende werken gebeuren in april. Oswald en dhr Vercammen (mede-eigenaar) hielden een oogje in het zeil.

 8 apr 2020: De kapvergunning (zie onderaan de pagina) voor de dode en gevaarlijke bomen in het park is binnen. De firma Louis Reynders (Boomfluisteraar) start de werken op 23 april. Er wordt een flash-bericht gestuurd naar alle eigenaars bevattende de voorwaarden verbonden aan deze vergunning en de affiche van de (verplichte) kennisgeving aan het publiek.

25 apr 2020: Op 23 en 24 april werden enkele bomen in het park gekapt of gesnoeid.

 6 mei 2020: De van takken ontdane bomen  ter hoogte van MP2 worden ingekort. In het najaar worden er klimhortensia's tegenaan geplant. Er worden dit jaar geen bomen meer geveld, wel worden in het najaar een 3-tal bomen herplant. Dhr Reynders zal tijdens de AV van 13 oktober 2020 de uitgevoerde en de toekomstige werken voor volgend jaar toelichten.

29 mei 2020: Enkele leden van de RME doen een rondgang in het park,  samen met tuinaannemer Jan Mortier  http://www.tuinarchitectjanmortier.be   ◄Klik op de link!  

Volgende zaken kwamen aan bod:

- de verdere aanleg van het grindpad (door Oryx) als afscheiding tussen onze parktuin en de tuin van Meulewaterhof (het kasteeltje)

- de verwilderde plantengroei langsheen de straatzijde (Botestraat)

- de lawaaihinder van de tuinmachines, het mogelijks te vaak maaien van het gras, het verwijderen van grote takken. De tuinman zal hiermee - zo veel als mogelijk is - rekening houden

- het probleem van de algemene droogte en de problematiek van de aanwezigheid van de woekerplant "Japanse duizendknoop", waarschijnlijk overgewaaid van het Eufrasie Verbrugghenpad langsheen het park waar enorm grote struiken van deze plant staan. Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Japanse_duizendknoop  ◄Klik op de link!  Dit moet dringend aangepakt worden, mogelijks in samenwerking met de Stad Gent. Een lid van de RME beheert dit dossier.

- offertes voor het bijplanten van siergrassen ter hoogte van de terrassen MP2 ter hoogte van app. 30/003 en de aanleg van een grindzone aan het hekken van de doorgang, ter hoogte van de drukknop. Deze offertes zullen besproken worden tijdens de eerstevolgende AV.

- de kleine vijver is geen volwaardige vijver, maar een "wadi"  https://nl.wikipedia.org/wiki/Wadi_(infiltratievoorziening)  ◄Klik op de link! Nochtans wordt in allerlei advertenties deze wadi als vijver beschreven.

5 juni 2020: Zoals gemeld op 29 mei, wordt het grindpad langsheen de vijver, ter hoogte van de villa Meulewaterhof, hersteld en gedeeltelijk opnieuw aangelegd. Zie foto.

 12 juni 2020: Gentinfo ◄Klik op de link! laat weten dat onze klacht over de verspreiding van de woekerplant "Japanse duizendknoop" ◄Klik op de link! ontvangen hebben en dat de bevoegde dienst de RME hierover zal contacteren. Per 14 juli wordt een herinneringsmail gestuurd naar Gentinfo.

26 aug 2020: Er wordt een herinnering gestuurd naar Gentinfo@stad.gent in verband met het probleem van de woekerplant "Japanse duizendknoop".  Op 27 aug ontvingen wij volgend antwoord:

Bedankt voor uw melding van Japanse Duizendknoop in het Euphrasie Verbrugghepad zijpad van de Botestraat.  Het is de verantwoordelijkheid van de eigenaar om dit te bestrijden. Het pad (gedeelte dat niet rechtstreeks aansluit aan de privédelen) wordt door de Groendienst onderhouden. Hier komen wij tweemaal per jaar langs. De gracht is de gezamelijke scheiding, elke eigenaar dient zijn zijde te onderhouden.

 

 

Nadat een boom omwaaide in de voorjaarsstorm van 2019 is er beslist om de bomen van de residentie te onderhouden.

Welke bomen hebben een dringend onderhoud nodig? Wat staat er in deze inventaris?

 

 

Op 23 en 24 jan werden nieuwe aanplantingen gedaan: 1 boom (Ginko biloba of Japanse notenboom), 702 bodembedekkers (Tracystemon orientelis of komkommerkruid), 95 groenblijvende moerasplanten ((Juncus effessus of pitrus). Vanaf 11 maart start de firma Reynders (De Boomfluisteraar) met het snoeien van de bomen. Er wordt begonnen met de overhangende takken van de  bomen langs de tramlijn. Er werd een kapvergunning aangevraagd voor de dode bomen die een gevaar kunnen opleveren. Het dossier is volledig verklaard. We wachten op de beslissing van de bevoegde dienst.

De kapvergunning (zie onderaan) voor de dode en gevaarlijke bomen in het park is binnen. De firma Louis Reynders (Boomfluisteraar) start de werken op 23 april. Er wordt een flash-bericht gestuurd naar alle eigenaars bevattende de voorwaarden verbonden aan deze vergunning en de affiche van de (verplichte) kennisgeving aan het publiek.

Bomensnoei 23-24 april 2020

De stammen van de zieke bomen waarvan de kruin en de takken nu werden gesnoeid tot op een hoogte van ongeveer een 5-tal meter zullen blijven staan. In het najaar zullen omheen de stammen klimhortensia’s geplant worden.

Verder zijn alle overhangende bomen (langsheen de tramlijn en langsheen parking Delhaize) gesnoeid zodat bij stormweer zo veel als mogelijk schade kan voorkomen worden.    

Hieronder de lijst met uitgevoerde werken: groen aangeduid: uitgevoerd per 11 en 12 maart 2020, niet ingekleurd: uitgevoerd per 23 en 24 april 2020).

De lijst met de nummering van de bomen is te vinden op de google-map op:

https://drive.google.com/open?id=1vdHlKhu5YDp9djXANQMIfRBOBniK3YE2&usp=sharing_eil  ◄Klik op de link!

 

Bevindingen

Acuut te vellen of snoeien bomen

1.      Grote beuk nr. 3: vellen stervende beuk

2.      Kleine esdoorn nr. 9: Heeft grote last van zonnebrand en kan beter plaatsmaken voor de buurbomen.

3.      Top grote beuk nr. 15: veteraansnoei

4.      Dode top Chamasyparis nr. 35: snoeien

5.      Vrijsnoeien van de brandweg Nr.: 39 40 42 43 44 45.

6.      Inspectiesnoei Taxodium nr. 46: Inspectie van de breukgevoelige takken en toppen. Licht snoeien kant huis.

7.      Dode bomen 50 en 53: Vellen

8.      Verzorgen haagbeuk met zonnebrand nr. 63.

9.      Vrij Snoeien van de tramlijn. Deze bomen zijn niet allemaal genoteerd in deze inventaris. De kleine bomen omtrek < 50cm vellen als hakhout dus op kniehoogte De grote bomen: opsnoeien van de takken, ook diegenen die dicht bij de bovenleiding komen.

10.   Inspectiesnoei van de es nr. 69 boven parking. Deze takken steken nog niet veel uit

11.   Populier nr. 70 helt naar de parking: Zijn kruin is al fel ingesnoeid geweest maar zijn schors aan de stamvoet lost een beetje. Door de parking is de kans op zware schade groot bij een breuk. daarom zou een nader onderzoek aangeraden zijn. Trekproef aanvragen.

12.   Groepje bomen waar blauweregen in groeit een beetje vrij snoeien. Nr. 29, 30 

Hieronder een paar foto’s van de werken die de boomchirurgen op 22 en 23 aprilgisteren op onze site hebben uitgevoerd.

Alle bomen aan de straatkant van het park zijn geïnventariseerd en voor deze bomen is er een visuele boomveiligheidscontrole uitgevoerd.

De randbomen aan de achterkant van het domein zijn eveneens geïnventariseerd en daar is een visuele boomveiligheidscontrole gebeurd. De bomen binnen het bosje zijn niet nader bekeken. Toch werd er oppervlakkig doorgestapt en niets acuut of zeer gevaarlijk gezien. Het is niet aangewezen om door het bos te lopen tijdens een storm, wegens mogelijkheid van het breken van dode takken.

Op maandag 9 december hebben Guy Vandenheede, Oswald Geldhof, dhr Vercammen (bewoner met kennis van bomen) samen met boomfluisteraar Louis Reynders (www.boomfluisteraar.be) bij guur weer een rondgang gemaakt in het park en werden de bomen aangeduid die dringen moeten geveld worden. Voor de andere bomen werd een onderhouds- en snoeiplan opgemaakt.

Bevindingen 

Acuut te vellen of snoeien bomen

 1. Grote beuk nr. 3: vellen stervende beuk
 2. Kleine esdoorn nr. 9: Heeft grote last van zonnebrand en kan beter plaatsmaken voor de buurbomen.
 3. Top grote beuk nr. 15: veteraansnoei
 4. Dode top Chamasyparis nr. 35: snoeien
 5. Vrijsnoeien van de brandweg Nr.: 39, 40, 42, 43, 44, 45.
 6. Inspectiesnoei Taxodium nr. 46: Inspectie van de breukgevoelige takken en toppen. Licht snoeien kant huis.
 7. Dode bomen 50 en 53 : Vellen
 8. Verzorgen haagbeuk met zonnebrand nr. 63.
 9. Vrij Snoeien van de tramlijn. Deze bomen zijn niet allemaal genoteerd in deze inventaris. De kleine bomen omtrek < 50cm vellen als hakhout dus op kniehoogte. De grote bomen: opsnoeien van de takken, ook diegenen die dicht bij de bovenleiding komen.
 10. Inspectiesnoei van de es nr. 69 boven parking. Deze takken steken nog niet veel uit
 11. Populier nr. 70 helt naar de parking: Zijn kruin is al fel ingesnoeid geweest maar zijn schors aan de stamvoet lost een beetje. Door de parking is de kans op zware schade groot bij een breuk. daarom zou een nader onderzoek aangeraden zijn. Trekproef aanvragen.
 12. Groepje bomen waar blauweregen in groeit een beetje vrij snoeien. Nr. 29, 30
 13. Te onderhouden bomen
  bulletDe bomen in het park of de randbomen van het bos hebben betreding en dienen dus onderhouden te worden.
  bulletDe te onderhouden bomen hebben in de meeste gevallen wat dode takken of groeien boven de buren. Dit onderhoud kan beter regelmatig worden uitgevoerd. Idealiter is een terugkerend onderhoud van 3-4 jaar. Er zou dus elk jaar 1/3 tot' van de bomen gesnoeid kunnen worden.
bulletHierbij een lijst met de bomen met het dringendste werk.
bullet1, 7, 11, 13, 17, 20, 21, 28, 72-79
bulletMaatregelen te nemen in verband met de wortelschade.
bulletLangs de paden is er gegraven met een kraantje die veel wortelschade hebben veroorzaakt. Om die schade te herstellen moet de boom dit overgroeien. Een gezonde bodem is hiervoor van groot belang. Onder de bomen moet het intensief maaibeheer stoppen of kan er eventueel gekeken worden om het gazon te vervangen met een strooisellaag (snippers) en een betere onderbegroeiing.
bulletBeschadigde bomen met een slecht bodem gaan wortelrot hebben en worden gevaarlijk!!! Volgende bomen hebben zichtbaar beschadigde wortels: 1, 2, 3, 27, 38, 51,52, 72-79.

 

Verslag rondgang bomenbestand residentie Meulewater - 9 december 2019  13 u 30

aanwezig:  

voor de firma “Boomfluisteraar” :  Dhr. Louis Reynders zaakvoerder

voor de RME Meulewater  : Georges Vercammen,  Geldhof Oswald , Beyens Luc, Vandenheede Guy  

De vooropgestelde offerte (nr 2019/204 inzake het vellen en snoeien van acute bomen  werd besproken en volgende punten werden overeengekomen  :

-          De werken zullen uitgevoerd worden in 2 fases :

-          In een eerste fase : het vellen van de zieke  bomen (zo snel als mogelijk) 

-          Dhr. Reynders zorgt voor kapvergunning en laat nieuwe jonge bomen ter vervanging aanplanten. De worteling van de zieke bomen worden niet gefreesd.

-          In een tweede fase :  het snoeien van de bomen langsheen de tramweg (vrijmaken van de doorgang) en het snoeien van de bomen ter hoogte van de parking van de Delhaize (naast de apotheker) die gevaar kunnen vormen bij stormweer.

-          Naderhand de meest dringende onderhoud -snoei van een aantal bomen.

-          De trekproef van de populier wordt niet uitgevoerd.

-          Verder werd er overeengekomen om aan de tuinaannemer (Jan Mortier) te vragen om het gras rondom de grote, dikkere bomen, over een breedte van minstens 1,5 m , slechts 2 maal ( juni en september) per jaar  te maaien : op deze manier wordt er minder druk uitgeoefend op de bodem waarin de boomwortels zich bevinden, en kan de bodem meer ademen en water en zuurstof uitwisselen aan de worteling van de bomen. Zo krijgt de boom automatisch meer water en dit vooral tijdens de warme zomermaanden. Bovendien wordt er bij het (dicht)  maaien tot tegen de stam, veel wonden gemaakt aan de worteling en de stam, en zijn dit vaak ideale poorten voor ziekten en plagen die wortelrot kunnen veroorzaken;

-          Er zal een offertering worden opgemaakt voor de 2021 :

o   Noodzakelijke onderhoud- snoei

o   Eventueel vellen van dode boom ? (hopelijk niet )

o   verwijderen van grasbegroeiing rondom de grotere , dikkere bomen en voorzien van houtschors of klein plantgoed rondom de stam over een lengte van ten miste  1,5 meter ideaal de voledige kruinprojectie (betere verluchting en geen wortelschade meer)

-          Na uitvoering van de 1ste fase wordt er een voorschotfactuur opgemaakt. 

-          De eindfactuur wordt opgemaakt bij het einde der werken.

-          Dhr. Reynders verwittigt zijn komst via mail aan Oswald minstens 24 u op voorhand , zodat Oswald hem de loper kan bezorgen  (  Georges en Guy in cc )

-          Dhr. Reynders rapporteert via mail  (zeer kort) de uitgevoerde werken per datum (Georges, Oswald, Guy )

-          Dhr. Reynders zal zijn uitgevoerde werken op de eerstvolgende AV van  13 oktober  2020 komen toelichten , alsook uitleg verschaffen over zijn offertering voor de uit te voeren werken in 2021.     

Rondgang en bespreking werd beëindigd omstreeks 15 u30 .

 

 

GENT

BEKENDMAKING BESLISSING OMGEVINGSVERGUNNINGSAANVRAAG

voor stedenbouwkundige handelingen

Dossiernummer

OMV_2020003408

Datum aanplakking

8 maart 2020

Onderwerp

het vellen vaan bomen in de residentie Meulewater

Gegevens over de aanvrager/exploitant

Naam Louis Reynders

Adres Visserij 14, 9000 Gent

Gegevens over de ligging

Adres Botestraat 16 t/m 34, 9032 Wondelgem

Kadastrale gegevens (afd. 30) sectie C 201 X

De overheid, die de beslissing heeft genomen.

College van burgemeester en schepenen

Beslissing

Het college van burgemeester en schepenen heeft op 12 maart 2020 de omgevingsvergunning

verleend onder voorwaarden.

Inzage van de beslissing

Tijdens de bekendmaking kan je bepaalde dossierstukken van de beslissing digitaal raadplegen.

Ga naar www.stad.gent/omgevingsvergunning-bekendmakingen voor de details van dit dossier.

Wens je het volledige dossier in te kijken, dan kan je terecht bij de Balie Bouwen, Administratief

Centrum Stad Gent, Woodrow Wilsonplein 1, 9000 Gent elke werkdag van 9 tot 12.30 uur,

woensdag ook van 14 tot 16 uur, dinsdag ook na afspraak tussen 16u30 en 19 uur. Gesloten op

donderdag en zaterdag.

Beroepsmogelijkheden

Iedere belanghebbende (die voldoet aan de voorwaarden van artikel 105 van het

Omgevingsvergunningsdecreet) kan tegen deze vergunning beroep aantekenen. Dit moet gebeuren

binnen 30 dagen na de aanplakking.

Tegen deze beslissing kan, overeenkomstig de modaliteiten en de termijnen beschreven in artikel 52

en volgende van het Omgevingsvergunningsdecreet en artikel 73 en volgende van het

Omgevingsvergunningsbesluit en mits betaling van de voorgeschreven dossiertaks, beroep worden

ingediend bij

-de deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen, t.a.v. Dienst Ruimtelijke Vergunningen,

W. Wilsonplein 2, 9000 Gent

-of via het publiek loket: ga naar https://www.omgevingsloket.be/omvPubliek/?openbaaronderzoek,

zoek op dossiernummer OMV_2020003408 en kies 'Beroepschrift indienen'

8 maart 2020

 

terug naar nieuws of naar startpagina