Verplicht vanaf 2022: EPC gemeenschappelijke delen appartementsgebouw

terug naar Wist u dat?  of   terug naar startpagina

 
 

Vanaf 2022 moeten appartementsgebouwen verplicht over een energieprestatiecertificaat (EPC) van de gemeenschappelijke delen beschikken. Dat meldt het Vlaams Energieagentschap (VEA). De verplichting geldt altijd, ook als je je appartement niet verkoopt of verhuurt. Vanaf volgend jaar kan je dit EPC alvast aanvragen. Twee jaar later moeten alle 130.000 Vlaamse appartementsgebouwen over het EPC beschikken.

 

 

Overgangsperiode van twee jaar

De Vlaamse overheid voorziet een overgangsperiode van twee jaar om het EPC van de gemeenschappelijke delen aan te vragen. Die tijd is nodig: energiedeskundigen maken momenteel ongeveer 10.000 EPC's per maand op. Dat tempo moet nu omhoog met nog eens gemiddeld 5.000 EPC’s per maand. Je kan dit EPC vanaf begin 2020 aanvragen, vanaf 2022 is het verplicht. 

Gericht renoveren

Het EPC van de gemeenschappelijke delen geeft je informatie over de collectieve installaties in je appartementsgebouw, maar ook over het dak, de buitenmuren, vloeren, wanden en nog veel meer. Dankzij de aanbevelingen uit het renovatiestappenplan kan de vereniging van mede-eigenaars het gebouw gericht renoveren. Met de gegevens uit het EPC van de gemeenschappelijke delen kan de energiedeskundige ook het EPC van je eigen appartement sneller opmaken. 

Al meer dan een miljoen

Sinds de verplichting van het EPC in 2008 maakten energiedeskundigen al meer dan een miljoen geldige exemplaren op. Begin 2019 kreeg het EPC een grondige make-over. De Vlaamse overheid maakte het document overzichtelijker en voegde onder meer een gepersonaliseerd renovatiestappenplan, gemiddelde prijsindicaties voor eengezinswoningen en technische informatie toe. Sinds de vernieuwing maakten energiedeskundigen al meer dan 24.000 EPC's voor woningen en ruim 13.000 voor appartementen op. 

Ook niet residentiŽle gebouwen

Vanaf 2020 moeten ook kleine niet-residentiŽle eenheden met een oppervlakte van maximaal 500 m≤ over een EPC beschikken bij verkoop of verhuur. Denk maar aan dokterspraktijken, cafťs of kleine winkels. Deze gebouwen zijn vaak verbonden met een residentiŽle bestemming en zijn ermee vergelijkbaar op vlak van gebouwschil en isolatie. De eenheden mogen geen deel uitmaken van een groot niet-residentieel complex tot 1.000 m≤, zoals een winkelcentrum.

Bron: https://www.livios.be

 

 

terug naar Wist u dat?  of   terug naar startpagina

 

 

A